دانلود آلبوم کامل موسیقی متن سریال شب دهم اثر فردین خلعتبری

دانلود آلبوم کامل موسیقی متن سریال شب دهم اثر فردین خلعتبری

( با صدای علیرضا قربانی )

( شعر : مرحوم دکتر افشین یدالهی | آهنگساز : فردین خلعتبری | آواز : علیرضا قربانی )

( ۱۵ ترک کامل | کیفیت اورجینال ریپ شده از سی‌دی )

+ تیتراژ ابتدایی و انتهایی سریال

( آلبوم موسیقی سریال شب دهم به کارگردانی حسن فتحی محصول ۱۳۸۰ شبکه ۱ )

آلبوم کامل موسیقی متن سریال شب دهم

 

شب دهم مجموعه‌ای تلویزیونی به کارگردانی حسن فتحی است که در سال ۱۳۸۰ ساخته و به مناسبت ماه محرم در نوروز سال ۱۳۸۱ از شبکه ۱ صدا و سیما پخش شد. موسیقی این مجموعه ساخته فردین خلعتبری و خواننده تیتراژ آن علیرضا قربانی است.

 

متن آهنگ تیتراژ پایانی سریال شب دهم با صدای علیرضا قربانی :

مرز در عقل و جنون باریک است
کفر و ایمان چه به هم نزدیک است

عشق هم در دل ما سردرگم
مثل ویرانی و بهت مردم

گیسویت تعزیتی از رویا
شب طولانی خون تا فردا

خون چرا در رگ من زنجیر است
زخم من تشنه تر از شمشیر است

مستم از جام تهی حیرانی
باده نوشیده شده پنهانی
باده نوشیده شده پنهانی

عشق تو پشت جنون محو شده
هوشیاریست مگو سهو شده

من و رسوایی و این بار گناه
نو و تنهایی و آن چشم سیاه

از من تازه مسلمان بگذر بگذر
بگذر از سر پیمان بگذر بگذر

دین دیوانه به دین عشق تو شد
جاده ی شک به یقین عشق تو شد

مستم از جام تهی حیرانی
باده نوشیده شده پنهانی
باده نوشیده شده پنهانی

 

داستان

داستان در اواخر حکومت رضاخان در تهران رخ می‌دهد. فردی به نام حیدر خوشمرام که از لات‌های تهران قدیم است، خواهان ازدواج با دختری از تبار قاجار می‌شود و آن دختر شرط ازدواج با حیدر را اجرای تعزیه در ده شب ماه محرم قید می‌کند، اتفاق‌هایی که در جریان تعزیه برای حیدر رخ می دهد شخصیت او را دگرگون می‌کند و انسانی پاک و با ایمان می‌شود. چون در زمان حکومت رضا خان تعزیه قدغن بوده حیدر مجبور به اجرای تعزیه دور از چشم آژان‌ها می‌شود در این بین دوست حیدر به نام یاور به کمک او می‌آید و با کمک هم موفق به اجرای تعزیه در نه شب اول می‌شوند؛ ولی در شب دهم اتفاقی در شرف موقوع است: پای یک سرگرد سنگدل تامینات (اداره آگاهی قدیم) به ماجرا باز می‌شود که قصد دارد حیدر را به قتل رسانده و به مراد دلش که ازدواج با آن شاهزاده قجری است برسد او برای این کار حاضر است هر مانعی را از سر راه خود بردارد او یاور را تهدید می‌کند که اگر به همکاری با حیدر ادامه دهی به زندان می روی و باید ازدواج با دختر مورد علاقه ات را فراموش کنی اما اگر در حین اجرای تعزیه حیدر را جوری به قتل برسانی کاری می کنم تا تو به زندان نروی و او را وادار به کشتن حیدر می‌کند یاور در این امر دو دل است و سرانجام شب دهم فرا می رسد و سرگرد که در میان تماشاچی‌های تعزیه است وقتی می بیند یاور تمایلی به کشتن حیدر ندارد به طرف او شلیک کرده و او را به قتل می رساند در همین حین مأموران نظمیه که از موضوع اطلاع پیدا کرده اند به محل تعزیه هجوم آورده و با مردم عزادار درگیر می‌شوند سرگرد برای این که کارش را تمام کند با حیدر درگیر شده و قصد شلیک به او را دارد که حیدر با شمشیر ضربه مهلکی به او وارد کرده و او را از پا در می‌آورد اما در همین حین یکی از مأمورین نظمیه به طرف حیدر شلیک می‌کند او که در حال مرگ است برای آخرین بار شاهزاده قجر را می بیند و حرف‌هایی می زند که از آن حیدر لات بعید است و فقط از دهان مومنی تمام عیار بیرون می‌آید او با لباس تعزیه جان می سپارد و این گونه می‌شود که عاشق به معشوقش نمی رسد .

آهنگ بیکلام شب دهم

 

درباره موسیقی سریال شب دهم

 

موسیقی تیتراژ پایانی سریال شب دهم اثری آوازی از فردین خلعتبری بر شعری از افشین یداللهی است که زمان پخش سریال مورد استقبال فراوان قرار گرفت.

سه عامل اصلی یعنی موسیقی، شعر و اجرای آواز، ترکیبی هماهنگ و همسان به وجود آوردند که این یکدستی موجب شد موسیقی سریال شب دهم از جمله آثار ماندگار دهه ۸۰ شود.

موسیقی این سریال بر دو عنصر ملودی و فضای تنظیم استوار است. فضای تنظیم یعنی ایجاد حالت‌های افکتیو در موسیقی به‌وسیله سازهای اکوستیک.

استفاده از حجم سازهای بادی، برنجی و کوبه‌ای (تیمپانی و سنج) پدهای زهی و حرکت‌های قوی باس در رژیسترهای بم در ایجاد این فضاسازی افکتیو نقش بسزایی دارد.

همچنین بهره‌گیری از رنگ صوتی سازهای ایرانی (سنتور) در میان این حجم ارکستر برای اجرای جواب‌های کوتاه به ملودی آوازی تاثیر کنتراست صوتی را در ذهن شنونده افزایش می‌دهد.

ارکستراسیون خلعتبری بیشتر با تاثیر از آهنگسازان فیلم بویژه آنها که به آثارشان علاقه بیشتری دارد، انجام می‌شود و تا حد زیادی زبانی خاص به خود گرفته است.

ملودی بخش آواز هرچند فضایی ایرانی دارد، ولی روند حرکت ملودی و گردش نغمه‌های آن تازگی ویژه‌ای دارد و این تازگی بیشتر به خاطر غیرقابل پیش‌بینی بودن جمله‌هاست.

جمله‌پردازی ملودی‌ها به گونه‌ای نشان‌دهنده اهمیت ملودی نزد آهنگساز است و همین عامل جذابیت ملودی نقش بسزایی در محبوبیت این موسیقی برای مخاطب داشته است.

ناگفته نماند که ملودی بخش آوازی را به علت روند حرکت غیرقابل پیش‌بینی نمی‌توان زمزمه کرد، اما تاثیر حسی آن در ذهن شنونده عمیق و لذت‌بخش است.

علیرضا قربانی اجرای بخش آواز آن را بخوبی انجام داده است. تلاش برای بیان واضح و گویای شعر و اجرای دقیق تحریرها و فراز و فرودهای نامتعارف خط ملودی از جمله بارزترین جنبه‌های اجرایی بخش آواز است. رنگ صدای قربانی هم با فضای موسیقی بسیار همخوانی دارد.

همچنین تنالیته انتخاب شده از سوی آهنگساز بخوبی در بهترین منطقه صوتی خواننده قرار گرفته است.

با همه مواردی که گفته شد ۲ نکته را نباید از قلم انداخت:

۱ ـ تعداد زیاد ابیات و تلاش آهنگساز برای استفاده از همه آنها باعث شده بخش آوازی موسیقی دچار فشردگی شود. به عبارتی، شنونده دائم در معرض ملودی‌های جدید بخش آواز قرار می‌گیرد و تقریبا فرصتی برای درک جمله‌های شنیده شده وجود ندارد؛ بویژه این‌که جمله‌ای تکرار نمی‌شود.

۲ ـ به علت موارد گفته شده در بالا جمله‌های رابط و پاسخ‌های جمله‌های آوازی بسیار کم یا به عبارتی ـ جز در یک مورد ـ جمله رابطی برای پیوند بخش‌های آواز وجود ندارد.

موسیقی تیتراژ سریال شب دهم اتفاقی مهم در جریان موسیقی سریال‌های تلویزیون بود. دست‌کم از این نظر که گوش مخاطبان بسیاری از نسل جوان با موسیقی جدی آشنا و در حافظه شنیداری آنها ماندگار شد.

مرتضی سروش‌نیا

مرجع تیتراژ ایران شما را به شنیدن این آلبوم موسیقی متن بسیار زیبا دعوت می کند  …

 

برچسب ها

نظرات شما

ارسال دیدگاه